BRC Standardı Nedir?
BRC, bir uluslararası Gıda Güvenliği Yönetim Standartları standardıdır ve Küresel Gıda Güvenliği Girişimi (GFSI) tarafından tanınmış sertifikasyon şemalarından biridir. Gıda işletmelerinin etkili bir gıda güvenliği yönetim sistemi oluşturmalarına yönelik gereklilikler içerir. Aynı zamanda, standardın gıda paketleme imalatçıları, depolama ve dağıtım ve son olarak acentalar ve komisyoncular için de basımları mevcuttur.
Standardın gereklilikleri, kuruluşunuzun güvenli ürün üretimini garanti etmesi için yürürlükte olması gereken ana ögeleri işaret etmektedir. BRC sertifikasyonu, GFSI tarafından tanınmıştır; bu da bir sertifikasyon şeması seçerken dikkate alınması gereken oldukça önemli bir noktadır çünkü çoğu büyük imalatçılar ve perakendeciler GFSI tarafından tanınmış bir sertifikasyon şartı koyarlar. Diğer tanınmış sertifikasyon şemaları FSSC 22000 ve SQF’dir.
Standart, neleri kapsar?
1998 yılında sanayinin ihtiyaçlarına cevap veren İngiliz Perakendeciler Birliği (BRC), imalatçıların ve perakendecilerin gıda ürünlerini değerlendirmeleri için kullanılmak üzere BRC Gıda Teknik Standardını geliştirdi ve tanıttı.
Bu standardın temel gereklilikleri, Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP) benimsenmesi, belgelenmiş bir kalite yönetim sistemi ve fabrika çevresel standartlarının kontrolü, süreç ve çalışanlardır.
Kısa bir zaman içerisinde, bu standart sektörde diğer kuruluşlar için de paha biçilmez bir konuma ulaşmıştır. Standart, gıda endüstrisinde en iyi uygulamalar için ölçüt olarak görülmüştür ve bu görevini hala sürdürmektedir. Bu duruma ek olarak standardın İngiltere dışında da kullanılması, BRC’nin yalnızca perakendeci tedarikçileri değerlendirmek için kullanılan değil aynı zamanda çoğu şirketin, bazı markalı ürünlerin imalatını ve kendi tedarikçi değerlendirme programlarını yaparken temel aldıkları bir çerçeve programı olarak kullanılan bir Küresel Standart haline evrildiğini göstermektedir.
BRC’nin Gereklilikleri Nelerdir?
BRC Standardı gereklilikleri;
- Yönetim Taahhüdü Önkoşul Programları
- HACCP
- Gıda Güvenliği ve Kalitesi Kitapçığı
- Belge Kontrolü
- Kayıtlar
- İç Denetimler
- Tedarikçi Onayı
- Tanımlamalar/Şartnameler
- Düzeltici Eylemler
- Uygun Olmayan Ürünlerin Kontrolü
- İzlenebilirlik
- Şikayet Yönetimi
- Vukuat Yönetimi
- Site Standartları
- Ürün Tasarımı ve Geliştirme
- Alerjenlerin Yönetimi
- Köken, Garanti Verilmiş Statü ve Korunmuş Kimlik
- Ambalaj Malzemesi
- Ürün Denetimi Ve Testi
- Ürünün Satışa Sunulması
- İşlemlerin Kontrolü
- Kalibrasyon ve Ölçme/İzleme Aletlerinin Kontrolü
- Eğitim
- Kişisel Hijyen
- Sağlık Taraması
- Koruyucu Kıyafetler
Bu gereklilikler “BRC Gıda Güvenliği Küresel Standardı, 6. Basım”da bulunabilir.